Annas historie

"Nu er jeg én, der kan noget igen"

Efter blot 5 måneders forløb hos IPSCenter Danmark blev 41-årige Anna selvforsørgende. Hun bevægede sig fra en 18 måneder lang sygemelding pga. stress til at åbne et bed & breakfast. IPS-forløbet betød, at hun kom i gang med det, hun drømte om, men ikke kunne og turde kaste sig ud i på egen hånd. I dag oplever Anna, at hun er en, der kan noget igen. Her fortæller hun sin historie.


23. december 2021Kategori: CasesPubliceret af: Ulrik Lund-Sørensen11 minutter

”Ved IPS-forløbets start følte jeg mig ikke i stand til særligt meget. Jeg var grådlabil, opgivende, enormt træt og kunne ikke overskue særlig meget. Det var tydeligvis helt umuligt at vende tilbage til mit oprindelige fagområde som pædagog, og jeg var fortvivlet over, hvilken vej jeg så skulle gå.

Jeg følte mig enormt fastlåst i, at hvis jeg sagde til min sagsbehandler, at det gik bedre, så blev der straks stillet krav og spurgt ’hvornår kan du begynde at arbejde igen?’ Man kan ikke få lov til at prøve at få det lidt godt. Diskursen i samfundet går på, at folk vil snyde, og som psykisk sårbar bliver man sat i bås. Som tiden gik, satte jeg mig selv i de der kasser og tænkte: ’Hvad kan jeg så overhovedet?”

”IPS-forløbet ved IPSCenter Danmark har betydet, at jeg oplever, at nu er jeg en, der kan noget igen. At jeg kom på dette forløb, har betydet, at jeg kom i gang med det, jeg helt vildt gerne ville, men ikke kunne overskue at gøre selv. I dag har jeg det godt – jeg glæder mig over og kan godt lide at ordne de ting, jeg skal."

Kandidaten ønsker at være anonym. Anna er et opdigtet navn.

Tilbud om IPS-forløb passede til Anna

Årsagen til, at Anna, der ellers havde takket nej til de fleste tilbud fra jobcentret, sagde ja til at deltage i et IPS-forløb var, at der ikke var nogen krav og en på forhånd fastlagt plan samt at forløbet var skræddersyet og ville tage udgangspunkt i, hvor hun var.


”Jeg græd af lettelse under næsten hele det første møde med min IPS-konsulent. Hun hørte, hvad jeg sagde og der var tid til at tale sammen. Jeg fortalte om min drøm, at jeg gerne ville starte et bed & breakfast, men at min sagsbehandler havde sagt, at det ikke var muligt pga. regler og fordi det var for usikkert.

Og jeg kan godt forstå det, for vedkommende sad jo overfor et menneske, der ikke havde ret mange ressourcer, så hvordan skulle jeg kunne det? Men for mig handler min psykiske sårbarhed om, at hvis jeg har for mange sceneskift, så mister jeg overblikket og bliver overstimuleret. Ved at drive et bed & breakfast herhjemme ville jeg kunne gå til og fra – og det var noget, jeg havde lyst til.

Jeg var motiveret af udsigten til, at hvis jeg kunne få det op at stå, så havde jeg en arbejdsplads, der er helt eminent for mig uden støj og sceneskift.”

Overskuelig opstart gav ro og tryghed

Under andet møde med IPS-konsulenten besluttede de i fællesskab at forsøge at forfølge Annas drøm. Hun kom hurtigt i praktik hos et større bed & breakfast, og det var helt afgørende for hende, at hun kunne overskue timetallet og at det ikke blev slået for stort op til at starte med. Hun startede derfor med at arbejde to gange tre timer om ugen.

Anna fortæller: ”Mit problem er, at jeg kan sagtens gøre rent i tre timer og være ‘almindelig’, men når jeg kommer hjem, så er jeg helt vildt træt og må sove i to dage. Jeg skal hele tiden passe på ikke at sige ja til for meget. Det hjalp, at konsulenten var der og kiggede på mig, hun behøvede ikke at sige så meget. Det afgørende var, at hun kunne se og forstå, hvad jeg er for en størrelse. Jeg skulle ikke forklare mig. Hun gav mig også konkrete opgaver mellem vores møder, hvilket var meget motiverende og overskueligt for mig. Ret hurtigt fik jeg de praktiske ting på plads i forhold til at blive klar til at åbne mit bed & breakfast.”

Anna blev deltidsraskmeldt, og efter endnu en praktik, denne gang i en virksomhed hos en kvinde, der arbejdede med fremstilling og salg af økologiske produkter, blev Anna helt raskmeldt, og hun driver i dag sit eget bed & breakfast.

”Det, som var rart i IPS-forløbet var, at bordet aldrig fangede. IPS-konsulenten sagde hele tiden: ‘Nu prøver vi, og ser, hvordan det går – ellers sadler vi om, og så prøver vi igen’. Det var befriende, at jeg ikke kun havde et skud i bøssen. Det betød, at jeg turde kaste mig ud i min drøm.”

Jeg fik lov til at lave noget, jeg havde lyst til

Ifølge Anna er der mange årsager til, at det lykkedes hende at nå sit mål.

”Det, at jeg fik lov til at lave noget, jeg havde lyst til, var helt fantastisk, for det var ikke en følelse, jeg kendte og turde håbe på i forbindelse med mit arbejdsliv. At jeg nåede i mål, handlede også ekstremt meget om, at jeg ikke blev presset. Bare det at skulle lave aftensmad havde været et projekt for mig i 1½ år, så jeg var naturligvis i tvivl om, jeg kunne klare det. Men fordi vi tog små skridt ad gangen, gik det forbløffende stærkt med at komme godt i gang, og praktikkerne hjalp mig til at opleve, at jeg godt kunne klare det. Jeg fik det også bedre på hjemmefronten, for det var hyggeligt at komme ud, og det betød, at jeg havde noget at fortælle min mand og børn, når jeg kom hjem. Siden jeg blev sygemeldt, er det også gået op for mig, at det gear, jeg kørte mit arbejdsliv i, i virkeligheden altid har været for meget for mig, jeg har lagt mig syg hver anden måned, og måttet kæmpe for at udfylde min rolle og holde en vis legemsdel i vandskorpen. Nu kan jeg tage ansvar for det, fordi jeg fik muligheden for at lave et arbejde, der passer til mig. Hvis jeg vågner og kan mærke, at det er en dag, hvor der ikke skal ske så meget, kan jeg selv flekse opgaverne – jeg skal nok få det gjort, måske ikke onsdag, men så torsdag. Sidst men ikke mindst, så betød det utrolig meget, at jeg blev set og hørt af IPS-konsulenten. At hun troede på mig og stillede mig relevante spørgsmål.”

Der er også en plads til mig

”IPS-forløbet ved IPSCenter Danmark har betydet, at jeg oplever, at nu er jeg en, der kan noget igen. At jeg kom på dette forløb, har betydet, at jeg kom i gang med det, jeg helt vildt gerne ville, men ikke kunne overskue at gøre selv. I dag har jeg det godt – jeg glæder mig over og kan godt lide at ordne de ting, jeg skal. Jeg føler, at nu har jeg et job, der er helt fantastisk, og jeg kan noget igen. Jeg er ikke helt håbløs. Der er også en plads til mig – måske kan jeg ikke klare mig i dagsinstitutionsmiljøet, men det her kan jeg klare, og jeg er super god til det. Jeg møder en masse mennesker i dagligdagen, og de sætter pris på det, jeg gør,” slutter Anna.

IPS-essensen i casen

  • IPS-forløbet er skræddersyet til kandidaten
  • Kandidaten oplever ikke pres i forløbet
  • Kandidaten bliver set og lyttet til
  • Kandidatens drøm bliver forsøgt opnået fra start
  • Kandidaten kunne følge sin lyst og motivation
  • IPS-konsulenten støtter og står hele tiden ved kandidatens side
  • Kandidaten kommer hurtigt i praktik

Efterskrift: Ikke alle kan åbne sit eget bed & breakfast eller virksomhed – men alle kan prøve at gå efter deres drøm. Om det handler om den ideelle arbejdsplads, om tryghed, arbejdsopgaver eller noget helt andet, er individuelt fra menneske til menneske.