Henrik Rindom: "Varm luft på sagsbehandlerkontorerne i Danmark"

Misbrugsekspert Henrik Rindom er en af oplægsholderne ved IPS-konferencen i Odense d. 3.10., og i den forbindelse har vi spurgt ham, om han ville løfte lidt af sløret for, hvad han kommer til at tale om. Han er i den grad en mand med noget på hjerte, når det gælder gruppen af psykisk sårbare og misbrugere:

Henrik Rindom langer ud efter kommunernes behandling af psykisk sårbare og misbrugere. ”Helt overordnet og generelt behandler vi vores misbrugere dårligt her i landet. Hvis man så oven i sit misbrug har en psykisk sygdom eller sårbarhed, så bliver man altså behandlet rigtig dårligt,” siger Henrik Rindom.

Han fortsætter: ”Medarbejderne på jobcentre og i sygehusvæsenet forventer, at et menneske med psykisk sårbarhed og et misbrug er besværlig – og det menneske forventer af bitter erfaring at blive behandlet dårligt. Det er et skråplan. Vi skal huske, at det er mennesket, det drejer sig om.

Mød Henrik Rindom på IPS-konferencen d. 3. oktober i Odense og få hans bud på, hvordan vi takler gruppen af psykisk sårbare og misbrugere.


Et af mine slogans er: ’Du skal gå med modstanden i kontakten med psykisk sårbare og misbrugere’. Det betyder, at du skal tage det, de siger for givet, og de skal opleve, at du tager det for givet. Du skal ikke stille spørgsmål ved det, de siger, men undersøge det. På den måde etablerer du en relation til personen, og når relationen først er etableret, kan du snakke med personen på et ligeværdigt og åbent plan.

"Vi skal, populært sagt, skide på politikken – og møde mennesket"

Hvis du som jobkonsulent fx sidder over for en ung mand, som siger, ’jeg vil gerne arbejde med at tømme skrald’, og du så møder ham med et ’nej, det kan du ikke, for kommunen har bestemt, at du skal gå i skole’, så sker der det, at den unge man møder op i skole én dag. Og kun én dag. Vi skal lidt sat på spidsen skide på, hvad man i kommunen har bestemt politisk. Vi skal hjælpe den unge mand, så han kan komme til at tømme skrald. Så kan både han og samfundet være så heldige, at han ender med at forsørge sig selv og komme ud af sit misbrug. Fordi man lyttede til hans ønske.

"Der bliver brugt ufatteligt mange timer med bare varm luft"

Når det er politik og snævre kasser, der styrer jobkonsulenters og sagsbehandleres arbejde, så betyder det, at den unge mand fra eksemplet begynder forfra i systemet. Jeg plejer at sige til sagsbehandlere: ’I burde få jeres fagforening til at sende denne gruppe af psykisk syge og misbrugere en tak for beskæftigelse, for det er det eneste, der kommer ud af det.’ Der bliver brugt ufatteligt mange timer med bare varm luft.”


Tør du blive udfordret på vanetænkning af Henrik Rindom, og i øvrigt blive klogere på virksom indsats til at hjælpe psykisk sårbare i job fra mange andre engagerede oplægsholdere, så book din billet til konferencen "Beskæftigelse og psykisk sårbarhed – når behandling ikke altid er det eneste svar" den 3. oktober i Odense her

IPS-konference 2018: "Beskæftigelse og psykisk sårbarhed – når behandling ikke altid er det eneste svar"

Danmarks første IPS-konference er et ’must’ for alle, der interesserer sig for, hvordan vi får flere på arbejdsmarkedet og hvordan vi støtter psykisk sårbare.

Dato: Onsdag d. 3. oktober 2018 kl. 9-16
Sted: Odin Havnepark, Odense

Klik her og tilmeld dig

Hold dig opdateret om IPS - klik her

Følg med i nyt om IPS og

IPSCenter Danmark

 

Luk